Македонска кујна

Пишува: Даниел Грујиќ Со специфична комбинација на балканската, медитеранската и амбијеталната кујна  создадена е   автентичната македонска кујна која  е синоним за препознатливото  гостопримство  на овој народ. Македонија нуди различни производи […]

Прочитајте чланак →

Дуо Белегзија – Комбинација на етно-џез и традиционална балканска музика

Етно групата „Белегзија“ е основана од страна на браќата Златко  и Васко Јорданов во  Македонија  2002 година, каде што пет години ја негувале традиционалната балканска музика. За тоа време  снимија […]

Прочитајте чланак →

ПРОМОЦИЈА НА БИЛТЕНОТ „ВИНОЖИТО“

Традиционалното дружење по повод Нова година и Божиќ,  Бањалучките  Македонци го   искористија за сумирање на постигнатите резултати во текот на годината и да го претстават  својот билтен наречен „Виножито“ или […]

Прочитајте чланак →

РАЗГОВОР СО ТРИФУНОВСКИ

Крајот на годината е време кога се сумираат резултатите од претходниот период и се прават планови за наредната година. Поради тоа разговаравме со претседателот на Здружението на Македонците во РС, […]

Прочитајте чланак →

АКТИВНОСТИ НА СОВЕТОТ НА НАЦИОНАЛНИТЕ МАЛЦИНСТВА ВО НАРОДНОТО СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА СРПСКА

Веќе четири години при Народното собрание на Република Српска постои Совет на национални малцинства, како посебно советодавно тело, кое го сочинуваат припадници на сите национални малцинства. Актуелниот претседавач на Советот […]

Прочитајте чланак →

БАЊАЛУЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НА МЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА ТУРИЗАМ И УГОСТИТЕЛСТВО ВО БАЊА ЛУКА

Здружението на Македонците во градот Бања Лука и оваа година учествуваше на Меѓународниот саем за туризам и угостителство ЛОРИМЕС, кој се одржа во Бања Лука во периодот од 3 до […]

Прочитајте чланак →

УЧИЛИШТЕ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Се повеќе во светот се говори за важноста да се зачува мајчиниот јазик, како дел од нематеријалното богатство. Без јазик забрзано се губи и националниот идентитет. Со тоа една од […]

Прочитајте чланак →